Wat is osteopathie? Osteopathie Sint Job

Wat is osteopathie?
 

Wat is osteopathie?

Osteopathie is een uitsluitend manuele behandelingsmethode en geneeskunst, gebaseerd op de filosofie dat klachten ontstaan uit storingen in de beweeglijkheid van weefsels in het lichaam (wervels, gewrichten, spieren, organen, fascia).

Lichaam uit evenwicht

Een verminderde beweeglijkheid van die weefsels veroorzaakt een verstoorde doorbloeding en/of zenuwgeleiding in de weefsels. Zo raakt het lichaam uit evenwicht, wat kan leiden tot allerlei klachten en ziektes, zelfs op andere plaatsen in het lichaam.

Osteopaten zijn opgeleid om de oorzaken van een verstoorde balans in het lichaam te vinden en manueel te behandelen, zodat het zelfhelende vermogen van het lichaam geoptimaliseerd wordt. Osteopathie baseert zich op anatomie, fysiologie, neurologie en pathologie.

Kinderosteopathie

Osteopathie is ook uitermate geschikt voor het behandelen van baby’s en jonge kinderen. Een bevalling vergt niet alleen veel van het lichaam van de mama, maar ook van dat van de baby. Zo kunnen er blokkades ontstaan in de nek of de rug of kan een zenuw geïrriteerd raken als gevolg van een blokkade in de schedelbasis, waardoor bijvoorbeeld het darmstelsel overgestimuleerd wordt. Door middel van zachte bewegingen en lichte stimulatie worden de klachten bij de baby verholpen.

Bovendien kunnen stress, spierspanningen, bewegingsverlies en verminderde mobiliteit gepaard gaan met een hele reeks aan secundaire klachten. Zo kan spierspanning in de nek, de borstwervelkolom of de borstkas leiden tot duizeligheid of hyperventilatie en kan spanning in de kaak en de schedelbasis leiden tot kaakklachten (TMG). Osteopathie kan ten slotte helpen om een verminderde doorbloeding van de slijmvliezen van het lichaam te verbeteren, ter behandeling van verschillende klachten zoals, maag- en darmklachten (reflux, constipatie …) en oorsuizen.

Veel gestelde vragen

Lees hier veel gestelde vragen over osteopathie.

Wat is osteopathie?

Osteopathie is een uitsluitend manuele behandelingsmethode en geneeskunst, gebaseerd op de filosofie dat klachten ontstaan uit storingen in de beweeglijkheid van weefsels in het lichaam (wervels, gewrichten, spieren, organen, fascia).

Wat is het verschil tussen kinesist en osteopaat?

Osteopathie focust zich op het lichaam als één geheel en behandelt zowel de spieren, gewrichten, pezen, organen, omliggende weefsels als de schedel. Een osteopaat maakt hiervoor enkel gebruik van zijn handen terwijl een kinesist zich tijdens de behandeling ook op toestellen beroept.

Kan je naar de osteopaat zonder voorschrift?

Nee, je hebt geen voorschrift nodig van de huisarts of specialist om naar de osteopaat te gaan. De terugbetaling door de mutualiteiten is hier onafhankelijk van. Indien nodig wordt er echter zeker contact opgenomen met de behandelende arts. Een goede samenwerking is van het grootste belang voor het welzijn van de patiënt.

Videograaf bruiloft: testimonials

SVH

Sofie Van Heymbeeck

Google reviews

Super goed geholpen door Danny na een aanhoudend probleem. Ze heeft eerst heel mijn verhaal goed aangehoord en is daarna overgegaan naar een eerste onderzoek. Al snel vond ze het probleem waardoor ik nu volledig klachtenvrij ben! Waarvoor enorme dank! 🙂 Ik raad Danny dan ook zeker aan!

JD

Judith Dillen

Google reviews

Danny is iemand die een bepaalde problematiek analyseert en resultaat tracht te boeken met de meest juiste en effectieve behandeling. Ik heb helaas chronische problemen aan mijn staartbeen - dankzij Danny is de pijn dragelijk en vaak zelfs weg na een behandeling. 👌

TM

Toine Me

Google reviews

Ik ben er helemaal van mijn klachten afgeraakt. Kwam er zelfs voor uit Nederland. Dank u Danny! 🙂