Wat is kinesitherapie? Osteopathie Sint Job

Wat is kinesitherapie
 

Wat is kinesitherapie?

Het woord kinesitherapie betekent letterlijk “behandelen door beweging”. Kinesitherapie is de therapeutische behandeling van acute of chronische bewegingsproblemen door middel van massagetherapie en bewegingsoefeningen, met als voornaamste doelstelling het behouden en verbeteren van de kwaliteit van bewegen.

Kinesitherapie toepassingen

Kinesitherapie wordt toegepast voor de behandeling van nek-, schouder- en rugpijn, spierblessures, gewrichtsklachten, zenuwletsels en spanningsproblemen. Daarnaast kan de therapie een oplossing bieden in geval van bekkenbodemproblemen, hyperventilatie, lymfeklierproblemen en ter bevordering van rompstabiliteit en ter preventie van sportblessures.

Tijdens de behandeling, die gemiddeld 30 minuten duurt, worden de spieren en gewrichten gemanipuleerd, waardoor ze soepeler en beweeglijker worden, met als doel het wegnemen of zoveel mogelijk verminderen van de klachten.

Voor de eerste behandeling vindt een intakegesprek plaats, om een zo duidelijk mogelijk beeld te krijgen van de specifieke klachten, gevolgd door een lichamelijk onderzoek. Vervolgens wordt een behandelplan opgesteld.

Wat zijn pre- en postnatale kinesitherapie?

Tijdens de zwangerschap ondergaat het lichaam van de vrouw een hele reeks aan veranderingen, die gepaard kunnen gaan met verschillende klachten, zoals lagerugpijn, spierpijn, bekkeninstabiliteit en urineverlies.

Prenatale kinesitherapie helpt het lichaam in balans te brengen, met name naar het einde van de zwangerschap, en voor te bereiden op de bevalling. De therapie bestaat uit oefeningen om zwangerschapsgerelateerde ongemakken zoveel mogelijk te verlichten en om beter voorbereid de bevalling aan te gaan.

Postnatale kinesitherapie kan vanaf zes weken na de bevalling worden gestart, waarbij de focus voornamelijk wordt gelegd op de evaluatie en de revalidatie van de buik- en de bekkenbodemspieren, het verbeteren van de lichaamshouding, het algemene herstel van de rompstabiliteit (core stability) en een eventuele herstart van sportieve activiteiten.

Wat is manuele therapie?

Manuele therapie is een aparte tak van musculoskeletale therapie binnen de kinesitherapie. De therapie zich richt op het hertellen van het bewegingsapparaat en het verhelpen van acute en chronische pijnklachten, blessures, geblokkeerde gewrichten, nekklachten en lagerugpijn, door het verbeteren van de lichaamshouding en de beweeglijkheid van de gewrichten. Manuele therapie besteed ook speciale aandacht aan de wervelkolom.

Manuele therapie is bovendien uiterst geschikt voor atleten, die hun bewegingsstelsel zwaar belasten. Zij kunnen terecht bij een manueel therapeut voor een oorzakelijke behandeling van blessures, maar ook voor bewegingsadvies ter preventie van spierletsels. Tijdens de behandeling worden de plaats, de ernst en de oorzaak van de klachten onderzocht door middel van provocatietesten en functietesten.

Wat is dry needling?

Dry needling, ook wel intramusculaire stimulatie genoemd, wordt gebruikt voor de behandeling van stijve en pijnlijke spieren en gewrichten, nek-, schouder- en armklachten, lagerugpijn en heup- en beenklachten. Daarnaast wordt de therapie gebruikt voor de behandeling van myofasciaal pijnsyndroom, een syndroom dat wordt gekenmerkt door chronische pijn in meerdere myofasciale triggerpoints (“knopen”) en fasciale vernauwingen.

Bij dry needling wordt een naald in verdikkingen (triggerpoints) van een spier geprikt. Met behulp van een speciale techniek brengt de therapeut een naald aan in de spieren, die daardoor snel en langdurig ontspannen.

Wat is postoperatieve revalidatie?

Postoperatieve revalidatie richt zich op patiënten die een chirurgische ingreep aan het bewegingsapparaat ondergingen, zoals het herstel na een fractuur door een ongeval, het plaatsen van een heup-, knie- of schouderprothese of de revalidatie na een operatie voor een sportblessure (kruisbanden, meniscus …).

Het doel van postoperatieve revalidatie is het verbeteren van de gewrichtsfunctie, het verminderen van de pijn en het verbeteren van het uithoudingsvermogen en de spierkracht. Na een intakegesprek wordt een persoonlijk trainingsschema met gerichte oefeningen opgesteld.

In het geval van een geplande ingreep kunnen een of meerdere sessies preoperatieve kinesitherapie ingepland worden, met het oog op pijncontrole en het behoud van de conditie, om het herstel na de ingreep te versnellen. Daarnaast kunnen de sessies dienen als informatiemoment over de naderende operatie.

Wat is cupping?

Cupping, ook wel hijama genoemd, naar het Arabische woord voor “zuigen”, is een traditionele Chinese en Midden-Oosterse alternatieve geneeswijze waarbij de huid vacuüm wordt gezogen ter verlichting van de symptomen van onder andere artritis, rugpijn en nekpijn.

De therapeut doet een brandbare vloeistof in een kopje en steekt die aan. Zodra het vuur dooft, wordt het kopje ondersteboven op de huid van de rug, buik, armen of benen geplaatst. Door het afkoelen van de lucht ontstaat een vacuüm, waardoor de huid omhoog wordt gezogen.

Door het vacuüm worden vloeistoffen naar de behandelde gebieden gezogen, waardoor de kleine bloedvaatjes (haarvaten) onder de huid breken. Het lichaam reageert daarop door meer bloed naar de behandelde plekken te sturen om zo het natuurlijke genezingsproces te stimuleren.

Wat is pilates?

Bij pilates wordt aandacht besteed aan houding, kracht, coördinatie, evenwicht en uithouding van de spieren. Pilatesoefeningen worden traag uitgevoerd, met speciale focus op ademhaling. Doordat de oefeningen traag worden uitgevoerd, worden ze zwaarder, wat tegelijkertijd meer van de spieren vergt.

Pilates is zeer doeltreffend voor mensen met rug- of gewrichtsklachten. Pilatesoefeningen worden telkens opgebouwd van makkelijk naar uitdagend, zodat iedereen kan deelnemen aan een les. Het is wetenschappelijk bewezen dat bij mensen met rugklachten die regelmatig pilates doen, de klachten verminderen of zelfs volledig verdwijnen.

Wat is poppilates?

Poppilates is simpelweg gezegd “pilates op popmuziek”. Het is een choreografie op upbeat popmuziek, waarbij zowel de core als het de rest van lichaam worden getraind. Ook wordt bij de verschillende oefeningen het evenwicht aangesproken.

Poppilates combineert klassieke pilatesoefeningen met moderne oefeningen die in een nieuw jasje worden gestoken. Het gaat iets sneller dan klassieke pilates, maar is tegelijkertijd toegankelijk voor beginnende sporters. Ademhaling blijft een zeer belangrijk gegeven in poppilates.

Door de verschillende opties en choreografieën is poppilates ook ideaal voor mensen met rug- en gewrichtsklachten.

Yoga

Yoga is de perfecte aanvulling op een kinesitherapeutische behandeling voor gewrichtspijn, spanningen, spierblessures en postoperatieve revalidatie. Yoga brengt lichaam en geest in balans door gebruik te maken van statische houdingen, vloeiende bewegingen en ademhalingstechnieken voor het versterken en het versoepelen van de spieren en de gewrichten.

De yogaoefeningen worden gecombineerd met oefeningen uit de manuele therapie voor de behandeling van musculoskeletale klachten en pijn, om op die manier bij te dragen tot meer kracht en flexibiliteit.

Veel gestelde vragen

Lees hier veel gestelde vragen over kinesitherapie.

Wat is kinesitherapie?

Het woord kinesitherapie betekent letterlijk “behandelen door beweging”. Kinesitherapie is de therapeutische behandeling van acute of chronische bewegingsproblemen door middel van massagetherapie en bewegingsoefeningen, met als voornaamste doelstelling het behouden en verbeteren van de kwaliteit van bewegen.

Wat is het verschil tussen kinesist en osteopaat?

Osteopathie focust zich op het lichaam als één geheel en behandelt zowel de spieren, gewrichten, pezen, organen, omliggende weefsels als de schedel. Een osteopaat maakt hiervoor enkel gebruik van zijn handen terwijl een kinesist zich tijdens de behandeling ook op toestellen beroept.

Kan je naar de kinesist zonder voorschrift?

Een kinesist werkt altijd op voorschrift van een arts. Lees bij je ziekenfonds meer over de terugbetaling van kinesitherapie.

Videograaf bruiloft: testimonials

SVH

Sofie Van Heymbeeck

Google reviews

Super goed geholpen door Danny na een aanhoudend probleem. Ze heeft eerst heel mijn verhaal goed aangehoord en is daarna overgegaan naar een eerste onderzoek. Al snel vond ze het probleem waardoor ik nu volledig klachtenvrij ben! Waarvoor enorme dank! 🙂 Ik raad Danny dan ook zeker aan!

JD

Judith Dillen

Google reviews

Danny is iemand die een bepaalde problematiek analyseert en resultaat tracht te boeken met de meest juiste en effectieve behandeling. Ik heb helaas chronische problemen aan mijn staartbeen - dankzij Danny is de pijn dragelijk en vaak zelfs weg na een behandeling. 👌

TM

Toine Me

Google reviews

Ik ben er helemaal van mijn klachten afgeraakt. Kwam er zelfs voor uit Nederland. Dank u Danny! 🙂